illustrator, schrijver & ontwerper

Oeuvre Sieb Posthuma

Op 3 augustus 2014 overleed onverwacht illustrator, schrijver en ontwerper Sieb Posthuma. Het was een grote eer om met Sieb te mogen samenwerken en zijn zakelijke belangen te behartigen. Sieb was een bijzonder fijne man met een ongelooflijk talent. Hij had de gave om met zijn werk volwassenen en kinderen te raken en te verbinden. Het gemis is groot. We zullen zijn prachtige, kleurrijke illustraties, zijn verrassende decors en de vele boeken koesteren en blijven bewonderen.

Sieb Posthuma studeerde schilderen, vrije grafiek en theaterdesign aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Na zijn studie werkte hij als freelance tekenaar voor NRC-Handelsblad, diverse opiniebladen en uitgeverijen. Midden jaren negentig begon Sieb ook te schrijven en tekenen voor kinderen. Eén van zijn bekende creaties is Rintje, gebaseerd op zijn eigen foxterriër. Naast diverse prenten en voorleesboeken over Rintje, schreef en tekende hij ruim tien jaar lang wekelijks een verhaal over Rintje in NRC Handelsblad. Ander bekende figuren uit zijn werk zijn Aadje PiraatjeMr Finney en Mannetje Jas.

Inmiddels zijn er tientallen (prenten)boeken verschenen en won Posthuma diverse prijzen waaronder het Gouden Penseel in 2009 en 2012, het Zilveren Penseel in 2007 en Vlag en Wimpels in 2002, 2005 en 2010. Ook ontving hij voor zijn werk in NRC handelsblad een Silver Award van The American Society of Newspaperdesign.

De laatste jaren begaf Posthuma zich meer en meer op het terrein van de theatervormgeving. In 2008 ging Coppelia van het Nationale Ballet in première. Posthuma ontwierp de decors en kostuums. Unaniem schreef de pers lovend over zijn ontwerpen: ‘De vormgeving van Posthuma is een mijlpaal in de balletgeschiedenis’ (NRC 2008). Deze voorstelling zal in december 2016 in reprise gaan. Andere theaterproducties van zijn hand zijn het Diaghilev-Festival in 2005,  Mannetje Jas in 2011  en in 2015 De Uilenpriesteres van Orplid, een sprookje geschreven en gezongen door Christianne Stotijn.

Zijn werk wordt uitgebracht in diverse landen, waaronder China, Amerika, Japan, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal.

Nationaal en internationaal zijn er diverse tentoonstellingen van zijn werk geweest: in Londen (OXO-tower), het Rijksmuseum in Amsterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag. In 2013 werd een grote overzichtstentoonstelling gehouden van het werk van Posthuma in het Letterkundig Museum in Den Haag. 

© foto Dorien van der Meer