illustrator

Eva Gans

Het lukt maar weinig mensen om een glimlach te onderdrukken bij het zien van het werk van Eva Gans. Met een enkele lijn vertelt ze een verhaal. Anekdotisch en geïnspireerd door de speelsheid van het alledaagse.

De directeur van het Prins Bernard CultuurFonds beschrijft haar werk alsvolgt:
Het werk van Eva Gans is van een indrukwekkende lichtvoetigheid. Ze legt de wereld met één pennenstreek doeltreffend vast. Met oog voor details die het verschil maken. Kleur, object, gelaatsuitdrukking: ze weet de kern onmiddellijk te treffen. Daarmee raakt ze de toeschouwer direct.   De levenslust en vrolijkheid spatten ervan af en laten niemand onberoerd.’

Eva is autodidact. Na een jaar Rietveld academie in Amsterdam ontwikkelde zij haar eigen stijl. Haar goede gevoel voor beeld en compositie heeft ze van huis uit meegekregen. Haar vader, Louis Gans, was hoofdconservator van het Stedelijk Museum en stimuleerde dagelijks haar tekentalent. Haar moeder, beeldend kunstenaar Jacinta Heijmans, vroeg Eva al heel jong naar haar mening over schilderijen. Dit resulteerde in een analytische kijk op kunst en een scherp beoordelingsvermogen.

Naast vrij werk maakt Eva ook tekeningen in opdracht voor particulieren en bedrijven, zoals logo’s, illustraties, muurschilderingen en geboorte- en trouwkaarten. Voorbeelden zijn illustraties voor Hotel De L’Europe (voor servetten, bierviltjes, menukaarten e.d.), tekeningen op groot formaat voor het dr. Sarphatihuis in Amsterdam en wijnetiketten en andere vormgeving voor Kwast wijnkopers.

Speciaal voor Seniorentelevisie maakte Eva Gans een serie van geanimeerde filmpjes met ‘live’ tekeningen. Met muziek van Thijs Borsten ontstaat er een betoverend geheel. Klik op het beeld hieronder om een van de filmpjes te bekijken op Vimeo.

© foto Hermance van Dijk